6 ian. 2011

Oh, brad frumos

Priveam ferestrele blocurilor si vedeam o explozie de luminite colorate. Desi mai erau cateva zile pana la Craciun, multi impodobisera deja bradul. Unii l-au ornat de cateva saptamani, altii l-au pastrat asa de anul trecut. Farmecul copilariei a trecut. Magia Craciunului dispare incet-incet. Mai ramanem sa le spunem copiilor ca Mos Craciun nu exista si, apoi, uitam si sarbatoarea asta.
Cand eram mic (asta insemnand pana pe la 5-6 ani), nu asistasem niciodata la impodobirea bradului. Parintii aveau grija ca in Ajunul Craciunului, dupa ce-si terminau colindatorii treaba, sa ma trimita mai devreme la culcare. In toiul noptii ei impodobeau bradul si-mi asezau cadourile sub el, lasandu-ma sa cred in povestea mosului, care ma rasplatea pentru cat de cuminte fusesem in anul respectiv. Conjunctura era favorabila, deoarece ma intalnisem o data cu doi mosi aghezmuiti pe scara blocului care mi-au daruit un mar pentru ca le-am spus o poezie.
Surpriza era cu atat mai mare cu cat darurile erau ceea ce-mi doream (si acum ma mai intreb cum faceau rost de unele pe care le ceream doar cu o zi inainte). Dorinta de a-l prinde pe Mos Craciun si a-i fura sacul cu jucarii (cred ca noi, romanii, ne nastem cu gena asta de infractori) era atat de puternica, incat puneam tot felul de capcane prin camera pentru a ma trezi cand avea sa intre.
Bineinteles ca eu nu reuseam sa ma trezesc niciodata, desi se starnea un adevarat cutremur cand cadeau pe parchet toate masinutele, maimutele, cuburile si ce mai cladeam eu pe acolo (tin minte ca aveam si vreo doua gantere de juma’ de kil), de ma injurau vecinii pana la Boboteaza pentru spaima trasa.
Acum nu mai avem timp sa pierdem noptile cu impodobitul bradului. Pentru multi dintre noi Craciunul e o simpla sarbatoare, daca nu chiar o zi obisnuita. Bradul impopotonat cu cateva zile inainte nu mai are nici un farmec, nu mai simbolizeaza nimic. Si atunci, de ce sa-l mai impodobim?

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP