21 ian. 2011

Scurta analiza a injuriilor

Citind la aghiuta cat de mult s-a schimbat moda intr-ale spurcatului, m-a apucat nostalgia. Nu-i pot intelege pe cei care injura "cu tot respectul".
E de mirare cate sudalme contine vocabularul limbii romane si cat de usor poti sa inventezi o sudalma noua, cand ti-ai epuizat repertoriul (desi trebuie sa fii furios rau ca sa reusesti asa ceva), doar prin simpla asociere a anumitor cuvinte cu cuvantul "mama".
Asocierea nu este intamplatoare, fiindca la o analiza a insultelor folosite de vorbitorii de limba romana, dar nu numai, observam ca s-a urmarit in compunerea expresiilor "delicate" tot ciclul vietii.
Parca pentru a nu uita cum a venit pe lume, una dintre cele mai prezente injurii pe buzele romanasului face referire directa la gogoasa (cum o numeste Mircea Badea) mamei celui care l-a suparat. Indiferent cat esti de batran sau de voinic, risti sa fii bagat pe unde ai iesit in 2 timpi si  3 miscari, daca ai avut tupeul sa calci pe careva pe batatura.
Nu este imposibil, daca tinem cont ca in secolul XXI copilul se naste mai avid de informatii decat se nastea pe vremea mea. Daca pe atunci ma jucam cu puta in tarana bucurandu-ma ca inca nu ma scapasem pe mine, acum copilul isi ciuleste urechile inca de cand incepe sa mearga copacel si incearca sa capteze cat mai multe cuvinte noi, pe care nu le aude prea des in casa. Bineinteles ca aici discutam de cazul clasic, al unei familii normale in adevaratul sens al cuvantului, fiindca altfel, daca tac'su se intoarce zilnic de la serviciu cu oprire pe la carciuma din colt, ciulitul urechilor nu mai este necesar. Atunci discutia dintre parinti se poarta pe un ton ridicat si tot ce are micutul de facut e sa bage la cap!
Odata acumulat bagajul minim de cunostinte, trebuie impartasit partenerilor de joaca, imediat ce pustiul e in stare sa formeze propozitii. Faza aceasta are loc pe la varsta de 5-6-7 ani, cand copilul incepe sa fie lasat nesupravegheat la joaca. Daca acum 20 si ceva de ani ne trageam suturi in fund si castane, ca intre baieti, sau chinuiam fetele tragandu-le de codite, acum Fernando isi baga cu sete "poala" in tot ce misca , ba chiar a invatat-o si pe prietena sa Monalisa sa se laude la fel, chiar daca sexul ei e altul, fiindca e cool.
Imediat ce merge la scoala, puiul de roman se bucura de integrarea intr-o comunitate mai mare. Pentru a impresiona mai mult, nu numai ca invata cuvinte noi de la cheflii ce-si pierd timpul la terasa de vis-a-vis de scoala , dar afla ca isi poate baga "piciorusul" si "bilutele" in mult mai multe orificii. Si n-o sa va vina sa credeti, dar am auzit si pitipoance bagandu-si ce au ele mai de pret (si nu ma refer la tampoane) in nasul unora! :-(
Lucrurile se schimba cand pustiul devine adolescent si incepe sa-si umfle muschii. Atunci nu-si mai baga, ci ii da pe altii in comorile lui. Oricat vi s-ar parea de bizar, cred ca asta e o dovada de maturitate sexuala prin recunoasterea faptului ca ar trebui sa-i mai creasca bogatiile.
Din pacate, momentul casatoriei nu a insemnat decat un alt motiv pentru nascocirea altor injurii inspirate din viata cea de toate zilele, de data aceasta fiind implicata aleasa dusmanului, careia toti se ofera sa-i faca si sa-i dreaga.
Sarim peste evenimentul nasterii unui copil (mai ales daca e fata), intrucat aici nu-si are loc pornografia infantila. :-)
Odata cu trecerea timpului, si romanasul se schimba! Simte ca i se apropie sfarsitul, nu mai umple frigiderele altora cu carne, ci incepe sa se gandeasca la cele sfinte. Si atat de mult il chinuie gandul vietii de apoi, incat pomeneste de simbolurile credintei ori de cate ori isi da cu ciocanul peste deget, se cearta cu cineva sau, pur si simplu, se constipa. Si ca sa aiba companie si pe lumea cealalta, cheama la apel toti mortii celui care l-a suparat. Insa tot in asociere cu cuvantul "ma-tii", spus apasat, printre dinti.
Deocamdata e un mister de ce intotdeauna se face referire la mama. Nu porneste totul de la tata?

1 comentarii:

Anonim,  11/16/2011  

super bn

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP