23 apr. 2011

Psihologia omului de afaceri


Am auzit undeva, cred ca pe la Zoso.ro de falimentul publicatiilor business, dar simt nevoia sa vin cu o completare. Cand jumatate din tara asta traieste la limita decentei, e normal ca revistele de business sa nu aiba piata de desfacere. Cei care au bani, stiu deja cum sa-i faca, nu mai au nevoie de sfaturi, iar cei care nu-i au, nu au ce face cu asemenea reviste (hartia igienica e mai ieftina, nu e lucioasa si nu zgarie).
Ati observat ca daca vrei sa intri in afaceri, pana sa aduni un capital, nu te baga nimeni in seama. Esti tratat cu sictir chiar si de portarul de la banca la care te duci sa te caciulesti pentru un credit de investitii si ti se cer toate hartiile si garantiile posibile, poate-poate te lasi pagubas.
Dupa ce ai facut foamea, ai tras de vechea Dacie pana a cazut tabla de pe ea, nu ti-ai mai scos sotia la cina in oras de cand ii turnai texte de vrajit pentru a-i ajunge in pat, ti-ai exilat copii la tara la rude sa-ti reduci cheltuielile cu intretinerea, si ai adunat ban cu ban, imediat lucrurile se schimba. Apar tot felul de specialisti care vor sa te invete cum sa-ti investesti banii. Fiecare iti prezinta planul sau de afaceri, incearca sa te convinga ca afacerea lui e cea mai buna, se ofera sa-ti dea sfaturi da care aveai nevoie inainte sa te apuci de afaceri, dar pe care nu voia sa ti le dea nimeni. Si brusc, te simti mai important...!
De acum viata ta se schimba, fiindca poti cadea in capcana afaceristului tip Ber-Becali (mai nou) sau Tanase Scatiu (mai vechi)! Fiindca s-ar putea sa iti placa sa fii lingusit, sa fii "cineva", sa apari la evenimente mondene. Ai uitat de vremurile cand mancai bors de urzici si stevie ca sa aduni un ban, acum te spargi in figuri si curgi in valuri comandand stridii si fructe de mare la restaurant.
Sotia nu mai gateste acasa, fiindca se-mpute vila cu mirosul de ceapa prajita (deh, ti-ai construit-o la moda, ca in America, cu bucataria in living), pe care nici un numar de Channel sau vreun soi de Paco Rabanne nu-l mai poate scoate din toaletele Versace ori Armani, aduse direct de la Milano si Paris. Plus ca isi strica manichiura si iar iti creste tensiunea arteriala si "nivelul de trai" cand o vezi pe bunaciunea aia de manichiurista fataindu-si curul atat de aproape de pat in dormitorul matrimonial.
Gigel Telemacu', strungarul cu care ai fost coleg pe vremea cand trageai la saiba in uzina comunista, te cauta? Da-l in ma-sa! Acum esti patron de firma, nu mai ai nevoie de prietenii rupti in fund cu care mancai tocana la borcan in fabrica. Acum esti inconjurat de oameni de afaceri si 15000 de specialisti care te invata cum sa-ti investesti banii!
Suzi Cordelina, pe care-o ingramadeai prin vestiar si o puneai cu fundul pe biroul sefului de cate ori el era plecat la sedintele de productie nu-ti mai starneste nici un muschi! Acum ai fotomodele piariste, iar secretara iti arata in fiecare dimineata bucile cand se apleaca sa porneasca PC-ul, clocotind hormonii in tine.
Problema e ca, daca te increzi in noii prieteni, in putin timp te vei intoarce la borsul cu urzici si la borcanul de tocana. Pentru ca foarte putini "specialisti" au avut propria lor afacere pe care au dus-o la succes, majoritatea preferand sa riste cu banii altuia dand sfaturi.
Si atunci, mai bine iti pastrezi capul pe umeri si esti un afacerist de tip Popoviciu. Stai cuminte in banca ta, nu iti etalezi valoarea si investesti banul in afaceri sau in buzunarul oamenilor influenti. Iti pastrezi vechile relatii care iti vor lua apararea in cazul unei lovituri de imagine, ca presa sta la panda sa ti-o traga cand ti-e lumea mai draga (si vei vedea ce fericit va fi Gigel sa declare ca va cunoasteti din copilarie si l-ai ajutat cand a murit ma-sa sau cand i s-a imbolnavit copiii si nu avea bani de medicamente, sau Suzi, cand isi va aminti cum duceai tu tomberonul cu span in fiecare dimineata la rampa de deseuri metalice) , iti faci altele noi care te pot ajuta daca ai probleme cu legea (dai un mic, o bere, o femeie, un teren sau o vila, depinde in ce divizie joci), si ajungi in topul Capital. Care nu va mai fi, ca intre timp revista da faliment!

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP