Jobul de dupa interviu
Din ciclul: Nu ne temem de munca, fiindca stim sa ne ferim de ea
Povesteam aici despre furcile caudine prin care trebuie sa treaca un tanar dornic de munca atunci cand se prezinta la interviu. Sa presupunem ca si-a insusit ceea ce i-am recomandat si a reusit sa pacaleasca vigilenta cerberului de la resurse umane, fiind mandrul posesor al unei slujbe de rahat (ca asa sunt toate, cu exceptia celor pe care le faci din placere) in tara noastra.
Ce va invata noul angajat inca de cand face primii pasi in cadrul firmei? De fapt, expresia cautam oameni cu experienta insemna ca trebuie sa tina locul mai multor persoane care si-au dat demisia si au lasat in urma lor o adevarata harababura, fiindu-i necesare saptamani intregi doar pentru a pune ordine in lucruri.
Haosul perpetuu care domina activitatea societatii este pus in evidenta si de cerinta de rezistenta la stress. Trebuie sa te descurci singur, cei veniti inaintea ta oricum nu-ti vor explica nimic, chiar daca la fel au patit si ei (sa moara si capra ta, tipic romanesc, dar nu numai), ba chiar te vor ajuta sa te dai cu capul de pereti.
Bunele abilitati de comunicare nu-i folosesc la nimic in cadrul colectivului, intrucat sefii comunica, tu asculti, incerci sa intelegi ce vor sa spuna, apoi executi si te rogi sa fie bine. Nici vorba sa ti se permita sa iei cuvantul la sedinte sau sa ti se ceara parerea ta de profesionist. Seful are intotdeauna dreptate, indiferent daca e ruda patronului si, cum spunea Caragiale, "stie din toate cate nimica, sau e absolvent de stiinte economice, iar voi produceti avioane.
Din aceasta cauza se cereau abilitati de conducere in anuntul pentru job. Vei avea responsabilitatile unui sef, insa nu si bani pe masura. Salariu competitiv insemna ca firma isi limiteaza cheltuielile doar platind mai putin decat concurenta.
Daca visai la perioade de training, uita-le! Poate nu ai inteles bine mesajul "Alatura-te echipei noastre dinamice"! Dinamica, fiindca e un continuu du-te vino la biroul de resurse umane si nimeni nu se va obosi sa te bage in paine.
Acesta e si motivul pentru care era necesara disponibilitatea pentru program prelungit: uneori trebuie sa muncesti peste program; adica in fiecare seara si cam in fiecare week-end, asa ca uita de iesirile cu prietenii sau de plimbarile cu gagica. Oricum nu-ti vor ajunge banii si pentru asa ceva, deci considera-te norocos: ingrijorata de criza financiara si de bunastarea angajatilor, firma are grija sa nu-ti cheltui leafa.
Atat de mult tine la buzunarul tau, incat iti pune in vedere inca de la angajare: Trebuie sa fii atent la orice amanunt. Nu pentru ca de asta ar depinde viata unui om (Poate doar daca lucrezi la vreo Unitate de Primire Urgente), ci pentru ca patronul nu vrea sa mai plateasca un om si pentru serviciul de control al calitatii. Fii cu ochii in patru, ca daca gresesti, lasi o parte din chenzina la caserie sau pleci cu rebuturile acasa in loc de bani!
Daca nu te numeri printre norocosii care au fost sunati dupa interviu pentru a se prezenta la departamentul HR cu dosarul de angajare, atunci ori esti grasa si urata (daca faci parte dintre reprezentantele sexului slab), ori esti ramolit si nasol (daca esti purtator de penis). Pentru tine scria la sfarsitul anuntului "Numai persoanele selectate vor fi contactate"!
Si daca aveai deja un loc de munca, dar aspirai la ceva mai bun, trebuie sa accepti si ofertele mai proaste. Chiar daca ti s-a spus ca interviul va fi personal si confidential, era vrajeala. Actualul tau angajator a fost deja anuntat ca iti cauti un alt loc de munca si te asteapta cu preavizul.
PS: VisUrat vede lucrurile altfel!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu