27 sept. 2011

Cauti un job?

Discutam cu un amic posesor de firma despre cresterea numarului de someri in actuala conjunctura a crizei economice, cand tot mai multe fabrici isi inchid portile, desi in rubricile de oferte de locuri de munca se regasesc destul de multe joburi.
Prietenul meu era oarecum revoltat de faptul ca cei ramasi fara un loc de munca sunt interesati mai intai de salariu oferit, nu sunt interesati de munca in agricultura (care agricultura la noi e sublima, dar lipseste cu desavarsire) sau de faptul ca prefera sa stea in somaj decat sa munceasca. Total de acord cu intrebarea "de unde vom plati atatea ajutoare de somaj, daca numarul muncitorilor continua sa scada si al somerilor continua sa creasca?". Cred ca dezvoltarea agriculturii ar fi o solutie in conditiile actuale, mai ales ca tara noastra are potential din punct de vedere al suprafetelor agricole. Seceta din China si calamitatile din Australia, de exemplu, ar deschide doua piete avide pentru produsele romanesti, daca agricultorii nostri ar fi ajutati de stat. Dar despre agricultura va voi vorbi in alt post.
Amintindu-mi discutia avuta cu amicul angajator, vreau sa dau cateva sfaturi celor interesati de un loc de munca, pe care le-am acumulat de-a lungul experientelor avute in cautarea unui job (ca am schimbat vreo cateva in cei 10 ani in campul muncii).
Sigur este o greseala momentul in care, interesat fiind de un loc de munca, suni un angajator si il intrebi ce salariu ofera. E adevarat ca marea majoritate profita de numarul mare a celor fara un job si ofera doar salariul minim obligatoriu, uneori nici pe acela. Intrebarea ta s-ar putea sa-i formeze o parere proasta inca de la inceput angajatorului, de aceea mai nimerit ar fi sa trimiti un CV si o scrisoare de intentie prin care sa incerci sa obtii un interviu in firma respectiva.
Cand ajungi face-to-face cu cel care vrea sa te angajeze, cel mai bine e sa iti expui calitatile, sa-i spui ce poti face tu pentru el si ce castiga daca te alege pe tine, si la urma (pentru ca discutia despre salariu si celelalte drepturi este inevitabila) sa-l intrebi pe el ce ofera. De multe ori oferta va fi mai mica decat te asteptai, dar sunt sanse sa mai poti negocia. Asta tine de strategia ta de marketing, cat de bine stii sa iti vinzi marfa, in cazul tau - forta de munca. Despre inca vreo 2-3-4 chestii am vorbit si aici.
Problema se pune altfel in momentul cand esti deja somer, sau si mai rau, spre sfarsitul perioadei de ajutor de somaj. Daca mai ai de primit bani de la stat, e posibil sa vrei sa te angajezi la negru si pe un salariu mic (pe riscul tau, ca patronii scapa de controale, de cele mai multe ori), deoarece un venit il rotunjeste pe celalalt (si sunt sigur ca se mai practica chestia asta). Daca ai terminat perioada de primit bani moka si mai ai si o familie de intretinut, atunci trebuie sa te angajezi pe orice salariu si sa speri ca, in curand, iti vei gasi ceva mai bun.
Avand in vedere ca Romania a mai trecut printr-o astfel de criza in anii '94-'95, trebuie sa fin increzatori ca vom trece si peste asta destul de repede.

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP