3 oct. 2011

De ce nu pleaca Nokia de la Jucu

De vreo saptamana se face mare tam-tam despre plecarea finlandezilor de la Nokia din tara noastra. ba ca pleaca, ba nu mai pleaca, ba vin altii, ba ca Bashescu ne-a avertizat ca vor pleca inca de cand au venit... Oriunde de uiti, te doare capul...
Pe tv se dau jurnalistii de ceasul mortii ca pleaca Nokia de la Jucu! Pe pagina economica a ziarelor se ingramadeste cate un analist in fiecare coltisor sa ne explice cat pierde tara noastra din PIB prin plecarea astora! In online, Aghiuta ne intreaba ce asteapta Bosch si chinezul Monicai gabor, fosta Columbeanu, sa vina si sa-i scoata afara pe finlandezi din Romania!
Mai ramane sa-i aud si pe cei de pe programul Disney Channel ca se plang de situatia nefericita a fostilor angajati, care nu mai au bani sa cumpere copiilor laptopuri-broscuta sau ponei cu cozi colorate. Sau tabloidele sa publice articole despre traseistele de la Jucu, care mor de foame de cand s-a inchis fabrica, deoarece fostii angajati nu mai au tichete de masa. Cred ca si tiganii din piata se vaita ca au ramas fara mobile E71 pe stoc...
Romani, vi se pregateste ceva: Nokia nu pleaca chiar asa simplu de la Jucu.
Compania a investit ceva bani aici in linii tehnologice si infrastructura (conform contractului, ar fi vorba de vreo 60 de milioane de euro). Fostii angajati primesc salarii compensatorii, din care se pot descurca pana isi gasesc un nou loc de munca. Terenurile si cladirile raman aici, asteptand investitorul strateg, care sa puna economia Romaniei pe picioarele dindarat. Sunt sigur ca va aparea si acesta, inainte de plecarea Nokiei, chiar dupa ce se va intelege cu finlandezii la pret. Eu nu cred ca nordicii vor cara cu ei in China tot ce au in fabrica aia: mesele de lucru si scaunele sunt prea inalte pentru angajatii asiatici, aia beau mai mult ceai decat cafea, deci ne raman si expresoarele, tehnica de calcul existenta la Jucu e depasita moral, plus ca ii costa mai ieftin sa cumpere utilaje de acolo decat sa le care pe cele de aici la capatul lumii.
Deci, din plecarea asupritorilor scandinavi (ca tot se aude ca plateau doar salariul minim pe economie pe acolo) nu avem decat de castigat. :-)

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP