18 ian. 2011

Pacalicii de copii

Despre ce te asteapta cand apelezi cu incredere la invatamantul romanesc pentru a-ti educa urmasii am mai scris, dar intre timp m-am lovit de o alta problema, pe care vreau sa o discutam (chiar daca nu aveti inca puradei :-), ma intereseaza opinia voastra).
Nu numai in scolile primare, dar si in gradinite au inceput sa se invarta tot felul de "baieti destepti" (mai mult sau mai putin, dar daca asa i-a numit dom' presedinte, asa le voi spune si eu) care, cu acceptul cadrelor didactice (si cred ca si al directiunii, dar total dezinteresat), organizeaza fel de fel de concursuri si olimpiade cu titluri care mai de care mai pompoase, gen "Olimpiada Istetimii" sau "Olimpiada Micilor Talentati" etc., de te face sa crezi ca plodul tau e undeva sub arborele evolutiv daca nu participa la asa ceva.
Toate bune si frumoase pana aici, orice intrecere e binevenita, mai ales pentru cei mici, deoarece le dezvolta spiritul competitional, capacitatea de memorare.
Doar ca inscrierea la aceste intreceri este conditionata de o taxa de participare, nu substantiala (de regula 10 lei), dar pic cu pic se face oceanul mare, bani care sunt folositi atat pentru organizarea competitiei (care se desfasoara tot in sala de clasa a celor mici), cat si pentru premierea lor. :-)
La data si ora stabilita vine un nene, da participantilor dornici de recunoasterea oficiala a IQ-ului lor cate o pagina trasa la copiator (ati observat ca nu am spus Xerox) continand cateva jocuri logice sau intrebari de cultura generala, le explica ce au de facut si ii lasa in treaba lor.
El mai bea un pahar de suc sau de apa, mai face o gluma cu "doamna" (daca e tanara si frumoasa, poate chiar are tupeu sa o invite la o cafea, ca si el e, de obicei, tanar, nelinistit si nesatisfacut in dragoste), se mai plimba vreo 10 minute printre banci, dupa care aduna lucrarile, sa nu-i lase pe cei mici sa se strofoce prea mult - daca, Doamne fereste, li se incing neuronii!
Imediat corecteaza lucrarile, il desemneaza pe cel mai destept dintre progenituri, imparte diplome de participare, tot la copiator facute, tuturor copiilor (strategie de marketing, ca-i motiveaza sa mai participe si la alte concursuri), eventual ii da una mai frumos colorata castigatorului, isi ia banii si pleaca!
Nu mai e ca pe vremea mea, cand olimpiada era una singura, era pe discipline, si nu ajungeau acolo decat cei mai buni dintre cei buni!
Ce a castigat copilul? Experienta in participarea la concursuri si o foaie volanta, eventual, daca e vreun pui de Einstein (puiut de Crevedia sa nu fie!), frumos colorata!
Ce a castigat "nenea"? O suma frumusica adunata numai intr-o ora, pe care un vanzator de butic o castiga, poate, intr-o luna de prestat. Plus ca ar putea beneficia si de bonus, daca "doamna" invitata la cafea e gasculita si cade repede pe spate. :-)

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP