Mic Ghid turistic de Bacau
Zilele astea astept niste prieteni din Banat si, pentru ca ei se lauda cu oraselul lor de la poalele muntilor (de Caransebes e vorba), m-am gandit sa-mi fac serios temele, sa am si eu ce le arata in orasul nostru. Consider ca toata munca mea de documentare merita sintetizata aici, intrucat sunt sigur ca multi dintre locuitorii Bacaului nu stiu ce ar putea prezenta unor vizitatori pe meleagurile bacoviene.
Dat fiind ca e un oras de provincie, posibilitatile de petrecere a timpului liber nu sunt chiar atat de diversificate, dar avem cateva locuri cu care ne putem mandri, un fel de must do it in Bacau.
Daca sunteti cu masina, bucurati-va de placerea calatoriei pe E85, pana la intrarea in oras, ca apoi e jale. De cand Sergiu Sechelariu nu mai e secretar de stat la Ministerul Transporturilor, nici orasul nu a mai suferit vreo asfaltare. S-a plombat pe ici-pe colo, s-au turnat straturi de rodaj, dar tot trebuie sa circuli grijuliu sa nu dai in gropi (si aici nu fac referire la capacitatea intelectuala a turistului).
Daca esti pedestru, e mai placut, cu conditia sa nu scape fostul combinat chimic vreo basina, cum a facut pe la inceputul anului, de eram nauci de cap... Doar ca trebuie sa te feresti de cainii comunitari, acum crotati dar cu aceiasi canini ascutiti, si sa te uiti pe unde calci, fiindca avem multe animale de companie, dar nu am vazut vreun proprietar sa curete dupa ele. Aaa, si sa eviti sa canti serenade sub balcoane la lasarea intunericului, mai sunt tarani care-si arunca gunoiul pe geam!
Daca esti cu piticul (sau pitica), neaparat sa vizitezi pista de karting a lui Dumitru Sechelariu, si sa-i arati ce bun sofer esti tu. Tot in zona, poti admira halda de fosfogips, usor de confundat cu niste munti, despre care se spune ca ar fi radioactiva, deci poti beneficia de tratament a la Cernobil gratuit. Din fericire pentru turismul nostru, tratamentul presupune un timp mai indelungat decat o simpla vizita, asa ca va asteptam mai des pe la noi! :-)
Un obiectiv deosebit de important e Aeroportul International George Enescu. Sau cel putin asa se numea ultima data, poate intre timp consilierii au aflat ca Enescu era muzician, nu aviator. Este singurul aeroport din Romania unde avioanele se ciocnesc de cai. :-) Au fost si vreo 2 MIG-uri care au decolat in picaj, dar asta nu e o particularitate, se pregateau pentru a fi vandute Bisericii Ortodoxe.
O oaza de racoare in zilele toride de vara este Parcul Cancicov, amenajat in 1922 unde se afla, ferit de privirile curiosilor, noul Muzeu de Stiintele Naturii. Parcul e ingrijit si curat, cu un loc de joaca excelent amenajat pentru cei mici, cu 2 fantani arteziene (din care cea de la grupul statuar nefunctionala), cu un lacusor artificial fara apa pe timpul verii, dar bun de patinaj pe timpul iernii. Din pacate, nu va sfatuiesc sa consumati ceva la restaurantul din incinta, fiindca e plin de fite si s-ar putea sa nu mai aveti bani de intoarcere acasa. :-)
Ar fi fost frumos sa vedeti un spectacol la Teatrul de Vara, dar inca asteptam ca actualul primar sa-l deschida si pentru public. Cel putin a reusit sa darame fantana arteziana din fata Casei de Cultura si a Prefecturii (palatul Administrativ, finalizat in 1889) si sa amenajeze o piateta, desi era una neingrijita de mai mici dimensiuni (dar suficienta) peste drum, langa fosta Biblioteca Judeteana (azi ascunsa si ea in cadrul Muzeului de Stiintele Naturii).
Cum cartile sunt greu de gasit, va recomand sa vizionati o piesa la Teatrul Bacovia. Spre rusinea mea, nu am reusit sa merg la teatru anul acesta, dar Bacaul se poate lauda cu o trupa foarte buna (salutari maestrilor Viorel Baltag, Firuta Apetrei) si spectacole remarcabile.
Doriti sa va reamintiti atmosfera Bazarului turcesc? Musai sa mergeti in Piata Centrala! Acolo gasiti toate genurile de marfa din Turcia si China, daca vreti sa cumparati un suvenir (in cazul in care mai aveti portofelul). Daca nu, traversati la Vivariu, un muzeu de stiintele naturii in miniatura, e amuzant de vizitat si de catre cei mici si de catre cei mari (papagalii fac tot show-ul), iar preturile sunt simbolice.
Tot in apropiere este si Parcul Trandafirilor, unde vara va puteti lasa imbatati de parfumul de trandafiri si sa va delectati cu o inghetata la racoarea fantanei arteziene.
Asta, dupa ce treceti pe langa statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, care a reusit sa-i puna in fund pe Ciorbea si Constantinescu la 500 de ani dupa moartea sa. :-)
Asta, dupa ce treceti pe langa statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, care a reusit sa-i puna in fund pe Ciorbea si Constantinescu la 500 de ani dupa moartea sa. :-)
O alta recomandare ar fi sa va plimbati seara pe Insula de Agrement. Vara puteti face plaja, volei pe nisip sau plimbari cu barca. Pasionatii de pescuit isi vor gasi aici noi prieteni de pierdere a timpului (ca de prins, nu prea au ce).
Seara puteti sa luati parte la adunarile adolescentilor rebeli din fata magazinului Luceafarul sau sa mergeti la Observatorul Astronomic (amenajat intr-un castel de apa construit in 1911), pentru a va alege o stea impreuna cu persoana iubita.
Nu trebuie sa uitati sa aprindeti o lumanare economiei romanesti la Biserica Precista, construita in 1940 in cadrul ruinelor Curtii Domnesti a lui Alexandru Voda (fiul si co-regentul lui Stefan cel Mare). Si acestea sunt obiective de vizitat, ca si Muzeul de Istorie, aflat vis-a-vis.
Desi la inceputul postului spuneam ca posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt putine, vad ca am scris destul de mult. Ma opresc deocamdata aici si voi reveni cu un alt post despre imprejurimile orasului, cu atat mai imbietoare, cu cat se apropie anotimpul cald.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu