4 iul. 2011

4 iulie american

4 iulie e ziua nationala a americanilor, Ziua Independentei, cand diplomatii straini mai mari sau mai mici se grabesc sa-i pupe in dos si sa le transmita mesaje de felicitare, fiindca din 1776 au hotarat sa-si manance curcanii singuri, sa impuste numai ei indieni, sa vaneze bizoni si sa se bucure singuri de binefacerile sclavagismului, dupa ideile lui Thomas Jefferson, fara sa banuiasca macar ca el facuse o pasiune pentru femeile de culoare (pe care si-a dat-o in vileag dupa moartea sotiei).
George Washington a avut o revelatie despre ce avea sa urmeze, intrucat in 1754, cu 22 de ani inainte, in timpul razboiului cu francezii, a predat Fortul Necesitty, care s-a dovedit a nu fi chiar asa necesar, capitanului francez Louis Coulon de Villiers (daca nu era de Villiers, ramanea soldat sau felcer specializat in tratarea colonului) si a plecat la baut, sa sarbatoreasca infrangerea. :-)
Istoria le-a dat palme si bucuria independentei nu a tinut prea mult: industria nordului era in plina dezvoltare, se fabricau arme si munitie multa, indienii (cati au mai ramas) s-au ascuns in vesnicele plaiuri ale vanatorii, nici bizoni nu prea se mai gaseau, in 1827 statul New York deja abolise sclavia, asa ca americanii au inceput sa se lupte intre ei, lupta care mai dureaza si astazi prin unele cartiere.
Asta i-a antrenat pentru perioada contemporana, cand au ajuns sa bage spaima in toata lumea, de umbla arabii cu bombele in buzunar prin avioane. Au ramas totusi picnicurile (obicei imprumutat de la indieni)si artificiile (munitie ramasa neexplodata in timpul razboaielor).

0 comentarii:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP